6 Δεκεμβρίου, Του Αγίου Νικολάου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας
 


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας κτίστηκε το έτος 1743 ως δισυπόστατος ( Αγίου Νικολάου και Αγίου Σπυρίδωνος) επί μητροπολίτου Ζωσιμά. Κατεδαφίστηκε το έτος 1929 επί μητροπολίτου Αγαθαγγέλου, οπότε και οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός σε σχέδια του σιατιστινού αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Μάλαμα.

Οι τοιχογραφίες και ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού έγιναν με χρήματα του αείμνηστου ευεργέτη της Σιάτιστας Μιχαήλ Κουκουλίδη το έτος 1937 επί μητροπολίτου Διοδώρου.

΄Αλλοι ευεργέτες του ναού είναι οι Δημήτριος Παναγιώτου Γράβας και Γεώργιος Αθανασίου Γράβας, οι οποίοι το 1963 κατασκεύασαν τα κωδωνοστάσια, ο Νικόλαος και Αικατερίνη Τύρνα, οι οποίοι εκτός των άλλων έκτισαν το 1978 και το ενοριακό κέντρο, ο Κων/νος και Ελένη Παπανικολάου, που το 1999 κατασκεύασαν τα στασίδια του ναού, ο Απόστολος Σιάσιος, που το 2001 προσέφερε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την κατασκευή 12 πολυελαίων.

Ο κατάλογος των δωρητών του ναού είναι μακρύς .Θα συνεχίσουμε στην επόμενη έκδοση.

 

( Άρθρο του συνεργάτη μας κ. Γεωργίου Μπόντα στην εφημερίδα ΓΡΑΜΜΗ στις 8-12-1999)

 
Ακολουθεί μια σύντομη φωτογραφική παρουσίαση του Ιερού Ναού.

 

 



Μάλαμας Εμμανουήλ του Κωνσταντίνου  
https://www.siatistanews.gr/1204/images/1204malamas.jpg
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε η κόρη του Θωμαή Πουσκούρη ο Εμμανουήλ Μάλαμας γεννήθηκε στη Σιάτιστα το έτος 1887 και φοίτησε στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο . Το έτος 1903 πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συμπλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Λύκειο  Χατζηχρήστου. Το 1907 γράφηκε στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινουπόλεως και σπούδασε αρχιτέκτονας - πολιτικός μηχανικός. Τέλειωσε με άριστα τις σπουδές του το 1911. Ενώ σπούδαζε εργαζόταν ως υπομηχανικός υπό τον διαπρεπή πολιτικό μηχανικό Γεώργιο Θεοχαρίδη, γιο του Θεοχάρη Κάλφα.

Το 1912 ήρθε οικειοθελώς στην Αθήνα και κατετάγη ως εθελοντής στον Ελληνικό στρατό. Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους και παρασημοφορήθηκε στις μάχες των Πεστών, Αετοράχης, Μπιζανίου και Κιλκίς-Λαχανά.

Έλαβε μέρος στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο , διακρίθηκε στο Μακεδονικό Μέτωπο 1916-1918 και παρασημοφορήθηκε για την επιτυχή διάβαση του ποταμού Στρυμόνα.

Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας τραυματίστηκε δυο φορές, η γερή του κράση όμως τον βοήθησε να αναρρώσει σύντομα.

Μετά το τέλος του πολέμου παντρεύτηκε κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε με την ανοικοδόμηση της πόλης και την κατασκευή έργων εποικισμού για τη στέγαση των προσφύγων.

Από το 1923 μέχρι το 1939 ανέλαβε την κατασκευή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών οικοδομικών έργων. Μεταξύ αυτών είναι;

1.Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, μαζί με τον Αριστοτέλη Ζάχο

2. Δημαρχείο Κοζάνης

3. Μέγαρα Μιχαήλ Κουκουλίδη και Τσιστοπούλου, 1925-1926

4. Ανακαίνιση Μεγάρου Καραβάν Σεράι 1927 ( σημερινό Δημαρχείο Θεσ/νίκης)

5.Κατασκευή Λιμένος Θεσ/νίκης 1937-1938 ( Λιμεναρχείο Β βραχίων)

6.Ιερός ναός Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, Γεράνεια 1937

7. Ανακαίνιση Ιερού Ναού Παναγίας Χαλκέων, 1939

Το 1940 στρατεύτηκε στην αεράμυνα και, αφού πέρασε όλα τα δεινά της Γερμανικής Κατοχής ,το 1945 του ανετέθη από τους ΄Αγγλους η επίβλεψη της επισκευής του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Μεταπολεμικά έργα: η κατασκευή της νέας παραλιακής λεωφόρου Θεσ/νίκης και η επίβλεψη της κατασκευής του αμαξοστασίου του ΟΑΣΘ, 1963.

Πέθανε το 1974 στη Θεσ/νίκη.


( Από το άρθρο του συνεργάτη μας κ. Γεωργίου Μπόντα   στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ στις 12 Δεκεμβρίου 1997. Έχει χρονολογία 1919  και μας παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπόντα)

 

 

Ε Ν Ο Ρ Ι Α Κ Ο    Κ Ε Ν Τ Ρ Ο   Α Γ Ι Ο Υ    Ν Ι Κ Ο Λ Α Ο Υ    Σ Ι Α Τ Ι Σ Τ Α Σ

 

        Μια όμορφη και ζεστή γωνιά υπάρχει στη Σιάτιστα και καλοδέχεται όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα τη νεολαία. Βρίσκεται στη Γεράνεια δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Είναι η αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου αυτής της ενορίας.

        Συναντήσαμε τον Ιερέα της ενορίας και του ζητήσαμε να μας ενημερώσει σχετικά με τις δραστηριότητες του κέντρου αυτού και αυτός μας είπε:

         Έχουν περάσει είκοσι δύο και πλέον χρόνια από τον Αύγουστο του 1982 όταν ήλθα ως δάσκαλος στην πόλη της Σιάτιστας και χειροτονήθηκα διάκονος και στη συνέχεια Ιερέας. Μια από τις πρώτες μου προτεραιότητες ήταν να δημιουργηθεί στην ενορία ένα πνευματικό κέντρο, για να μπορούν να συγκεντρώνονται κυρίως τα παιδιά και οι νέοι, ώστε να περνούν όμορφα τις ελεύθερες ώρες τους. Ευλογία Θεού ήταν που υπήρχε στη θέση αυτή δίπλα στον Ιερό Ναό μια ευρύχωρη αίθουσα Τελετών, δωρεά του ευεργέτη  Νικολάου Τύρνα. Την αίθουσα αυτή ξεκινήσαμε να την χρησιμοποιούμε για ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες εναλλασσόμενες συνεχίζονται μέχρι σήμερα.  

Εδώ μέσα γίνονται τα μαθήματα των κατηχητικών σχολείων της ενορίας μας. Με τη βοήθεια και άλλων κατηχητών λειτουργούν κατηχητικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας και για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Γίνονται συνάξεις και συζητήσεις για νέους και νέες του Γυμνασίου και του Λυκείου. Γίνονται συγκεντρώσεις και συζητήσεις, με εργαζόμενους και οικογενειάρχες, επάνω σε διάφορα θέματα. Επίσης γίνονται έκτακτες συγκεντρώσεις με την άφιξη   πατέρων από το ΄Αγιον Όρος ή άλλων πνευματικών αδερφών. Τα πρώτα 12 χρόνια γινόταν εντός της αίθουσας οι εσπερινές ομιλίες, οι οποίες τώρα γίνονται εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

        Καθημερινώς η αίθουσα είναι ανοικτή πρωί και απόγευμα, και μπορούν, όσα παιδιά θέλουν, να έρχονται για παιχνίδι (υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια), να δουν κάποια video-κασέτα με ενδιαφέροντα θέματα ή κινούμενα σχέδια, να δανειστούν κάποιο βιβλίο, από τα περίπου 1800 βιβλία της δανειστικής βιβλιοθήκης, τα οποία έχουν ποικίλο περιεχόμενο ή να αγοράσουν κάποιο βιβλίο από το ενοριακό βιβλιοπωλείο. Το βιβλιοπωλείο έχει περισσότερους από 1300 τίτλους με περιεχόμενο θρησκευτικό, πνευματικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, επιστημονικό, για παιδιά, για νέους, για μεγάλους, για γονείς, για επιστήμονες.

        Μέσα στην αίθουσα του Ενοριακού κέντρου τα παιδιά των κατηχητικών Σχολείων έχουν παίξει πολλές φορές θέατρο, έκαναν χορωδίες, διοργάνωσαν διαγωνισμούς πιγκ - πογκ και σκάκι, έκαναν εκθέσεις βιβλίου, βυζαντινών εικόνων και ζωγραφικής. Εκτός της αίθουσας συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Σχεδόν κάθε χρόνο διοργανώνουν μορφωτικές και προσκυνηματικές εκδρομές.

        Πριν δεκαπέντε χρόνια με τη χάρη του Θεού, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, την όρεξη των νέων και την αγάπη των ενοριτών και άλλων φίλων από άλλες περιοχές, ξεκινήσαμε τη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού μας «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ  ΚΑΙ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Είναι ο Ρ/Φ σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, του οποίου οι εγκαταστάσεις (studio - πομπός - μηχανήματα -εξοπλισμός -κτίσματα) έχουν γίνει από τους νέους της ενορίας μας και την οικονομική συμπαράσταση των φίλων της Ραδιοφωνίας. Ως ερασιτέχνες εκφωνητές και ρυθμιστές του ήχου των διαφόρων εκπομπών έχουν περάσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140. Και μεγάλοι, και νέοι αλλά και παιδιά. Ο ραδιοφωνικός σταθμός εκπέμπει κάθε μέρα στους 103MHz στα FM, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα..

       Όλοι όσοι εργάσθηκαν ή ακόμη εργάζονται στο ραδιοφωνικό σταθμό, το κάνουν επειδή τους αρέσει να προσφέρουν αφιλοκερδώς το ταλέντο τους και το χρόνο τους. Αγαπούν τον συνάνθρωπο, ο οποίος περιμένει με λαχτάρα να ακούσει κάτι το ωφέλιμο, το εθνικό, το θρησκευτικό, το ηθικό, το χαρούμενο. Καθημερινά μας τηλεφωνούν για να μας ευχαριστήσουν και να δείξουν την συμπαράστασή τους στο έργο της ραδιοφωνίας. Και τα παιδιά και όλοι μας παίρνουμε θάρρος και κουράγιο για να συνεχίσουμε.

       Δεν υπάρχει άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος, που να πέρασε από την αίθουσα του ενοριακού κέντρου και να μην  πήρε δωρεάν κάτι, ένα περιοδικό χριστιανικό ή μία εφημερίδα χριστιανική ή ένα βιβλίο, ή μία εικόνα. Αυτά μπορούν να υπολογισθούν σε δεκάδες χιλιάδες.         

       Από το ενοριακό κέντρο της ενορίας μας, αυτά τα 22 χρόνια, έχουν περάσει πάμπολλα παιδιά, νέοι και νέες, οι οποίοι ωφελήθηκαν ποικιλοτρόπως.

Το ενοριακό κέντρο είναι ανοιχτό για όλους τους νέους, για όλα τα παιδιά και τους μεγάλους, και μπορούν να έρθουν να το ιδούν και να το γνωρίσουν από κοντά, να ζήσουν τις διάφορες δραστηριότητες και να βρουν μια όμορφη και ζεστή γωνιά με τόση ζωτικότητα.

       Ευχαριστούμε πολύ το Θεό για όλα όσα μας έχει προσφέρει.  

Φωτογραφικό ρεπορτάζ με τις δραστηριότητες του ενοριακού κέντρου

Αγίου Νικολάου Σιατίστης

 

Εκδήλωση τιμής στον  Επίσκοπο κ.κ.Αντώνιο

Ο πατήρ Βασίλειος

Διάλεξη με τον

π. Κων/νο Πλευράκη

 

 

 

Η αίθουσα  του ενοριακού κέντρου

Το βιβλιοπωλείο

Στούντιο Ραδιοφωνίας

 

 

 

Τα παιδιά παίζουν σκάκι

Αγρυπνία στον Ιερό Ναό
 Αγίου
 Σεραφείμ του Σαρωφ

Τηλεφωνική επικοινωνία:     2465021472        Fax:     2465021636

Email: bbasileioy@hotmail.com

 

            
            
            

 6 Δεκεμβρίου  Γιορτάζουμε τον  ΄Αγιο Νικόλαο

Ο ΄Αγιος Νικόλαος

Έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα. Προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα- λόγω σφοδρών ανέμων- και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό ' Αγιο.

( αναδημοσίευση από το δικτυακό τόπο της Εκκλησίας της Ελλάδας)

 

 

 

siatistanews.gr

 

H γέννηση του Χριστού ας σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή και το 2015 ας είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά, πίστη, ελπίδα και αγάπη για όλους μας. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Aπό την φωνή της Σιάτιστας www.siatista.info

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το siatista.info δεν υιοθετεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Aπαγορεύονται τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια, και θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

 

comments powered by Disqus

Norton-Secured