ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΝΤΑΣ: Ο ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ MIΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΑΤΙΣΤΑ video

Στα Βίντεο που ακολουθούν ο κύριος Μπόντας μας μιλάει για την Σιάτιστα για τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου,και στο δεύτερο Βίντεο είμαστε στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία

 

Eυχαριστούμε το   tovoion.com  για τα video

 

Ο Γεώργιος M. Μπόντας γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1933.Μετά απο την αποφοίτησή του από το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας διορίστηκε στη Μανούσεια Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας. Σήμερα μένει στη Σιάτιστα, ασχολείται με πολιτιστικά θέματα και με την - χωρίς αμοιβή- ξενάγηση των επισκεπτών στα Μουσεία της Σιάτιστας.

 
  • Με απόφαση της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης Αθηνών είναι αντιπρόσωπός της στη Σιάτιστα για Πολιτιστικά θέματα.
  • Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας είναι μέλος Επιτροπών του Δήμου Σιάτιστας .
  • Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
  • Είναι μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ Έγραψε και κυκλοφόρησε πολλές εργασίες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Οι σπουδαιότερες είναι:
Ευεργέτες και δωρητές της Σιάτιστας. Η Σιάτιστα: Τουριστικός οδηγός του επισκέπτη. Απο το λίκνο ως τη στερνή κατοικία. Η Σιάτιστα. Τα κόλιαντα στη Σιάτιστα. Ο Δεκαπενταύγουστος στη Σιάτιστα. Αφιέρωμα στη μνήμη του Αναστασίου Τσίπου. Ηρωικοί αντίλαλαλοι. Περί του Γεωργίου Παπαζώλη ή Παπάζογλου. Παλαιοντολογική συλλογή Σιάτιστας.
  • Εξέδωσε 12 καταλόγους βιβλίων της Μανούσειας Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας.
  • Δημοσιεύει ειδήσεις της Σιάτιστας στις εβδομαδιαίες εφημερίδες της Κοζάνης Ο ΧΡΟΝΟΣ και Καστοριάς ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
  • Τα διάφορα δημοσιεύματά του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο ξεπερνούν τα 500.
  • Έδωσε κατά καιρούς πολλές διαλέξεις στη Σιάτιστα και στη Θεσσαλονίκη.
  • Συνεργάζεται με το Ραδιοφωνικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, τη Ροδιοφωνία " Ορθοδοξία και παράδοση"της Ιερής Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης- αφιλοκερδώς- σε θέματα Ιστορικά και Λαογραφικά.
Ο κύριος Μπόντας μπροστά στο αρχοντικό της Πούλκως
στη Σιάτιστα

Για το έργο του εχουν γράψει επαινετικές κρίσεις πολλοί επιφανείς άνθρωποι των Γραμμάτων και για την πολύπλευρη- πολιτιστική, κοινωνική και συγγραφική- προσφορά του τιμήθηκε με τις ακόλουθες διακρίσεις:
1.Αργυρό μετάλλιο από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης "δι ατομικήν εμπνευσμένην πρωτοβουλίαν κοινωνικής και μορφωτικής δράσεως" (1970).
2.Α΄ έπαινο από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης για συμμετοχή του στον Α΄ Πανελλήνιο Λαογραφικό διαγωνισμό Δημοτικού στίχου του Βορειοελλαδικού χώρου με θέμα "Δημοτικά τραγούδια της Σιάτιστας" (1976).
3.Έπαινο από τη Γλωσσική Εταιρεία Αθηνών για "Συλλογή Δημώδους Γλωσσικού υλικού Σιάτιστας" (1978).
4.Εύφημη μνεία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών για την εξαίρετη επίδοσή του στα Πολιτιστικά θέματα (1979).
5.Χρυσό μετάλλιο από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Θεσσαλονίκης για την πνευματική του προσφορά στον τομέα της Ιστορίας και Λαογραφίας (1980).
6.Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στη Λαογραφία και Ιστορία του τόπου (1981).
7.Βραβείο και χρηματικό έπαθλο του Ε.Ο.Τ. από την Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος για την εργασία του "Η Σιάτιστα" (1982).
8.Τιμητικό δίπλωμα του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών για επιβράβευση των εξαιρέτων προσπαθειών και επιτεύξεων στα γράμματα (1997).
9.Έπαινο και τιμητικό δίπλωμα από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος για την καταγραφή και αναβίωση των τοπικών εθίμων (2001).
10.Τιμητική πλακέτα από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας για το συγγραφικό και λαογραφικό του έργο (2003).