Παύλος Νεράντζης, Καπετάν Περδίκας

Προσπαθούμε  μια πρώτη προσέγγιση στην τοπική μας Ιστορία, που δεν έχει ακόμα γραφεί καταγράφοντας όσες πληροφορίες γνωρίζουμε για εκείνους  εκ των "πεσόντων κατά τους απελευθερωτικούς αγώνας" τα ονόματα των οποίων είναι αναγραμμένα στην μαρμάρινη στήλη του Ηρώου των πεσόντων της πατρίδας μας Σιάτιστας.
Είναι φανερό πως κάθε σελίδα θα παραμένει ανοιχτή για συμπλήρωση από τους επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου έτσι ώστε να γίνει πληρέστερη.
  Αρχίσαμε με τον Λεωνίδα Παπαπαύλου , Γυμνασιάρχη, συνεχίσαμε με τον Γεώργιο Σφήκα,Καθηγητή,  δεύτερο  στη στήλη του  Ηρώου.
   Σήμερα ,1-6-2004, συνεχίζουμε με τον καπετάν Περδίκα.
Ο Παύλος Νεράντζης  γεννήθηκε στη Σιάτιστα .Ήταν  πετυχημένος δερματέμπορος στη Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα
Την άνοιξη του 1905 μπήκε στο Μακεδονικό Aγώνα με το πολεμικό όνομα Παύλος Περδίκας
Η πρώτη του εμφάνιση   έγινε στα Κορέστια και στα Καστανοχώρια.  Ήταν αρχηγός  ανταρτικού  σώματος 10 Σιατιστινών νέων, από τα πρώτα που είχαν σχηματισθεί στην περιοχή.


Η συμμετοχή του  στο Μακεδονικό Aγώνα ήταν σημαντική και κύρια στη μάχη της 6ης Αυγούστου 1905 στη Βλάστη  εναντίον Τούρκων και συμμορίας Βουλγάρων
Μετά το κίνημα των Νεοτούρκων του 1908  και την αμνηστία που δόθηκε στους αγωνιστές άφησε τα  κρησφύγετα και γύρισε στο παλιό του επάγγελμα :άνοιξε εμπορικό στο Άργος Ορεστικό.
Δυστυχώς η αμνηστία ήταν φαινομενική. Οι Τούρκοι ανάγκασαν τον Παύλο Περδίκα να γυρίσει στη Σιάτιστα, εγκαταλείποντας την επιχείρησή του στο Άργος Ορεστικό, χωρίς καμιά αποζημίωση.


Στη Σιάτιστα  το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 1911 τον δολοφόνησαν.



(πηγή:«Ο Σιατιστινός Μακεδονομάχος Παύλος Νεράντζης ή  Καπετάν Περδίκκας». Άρθρο του Γ. Μ. Μπόντα στην Εφημερίδα της Κοζάνης Χρόνος  της 8/10/1984.)

Για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και να διαβάσετε σχετικές  πληροφορίες κάντε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία

Οι πληροφορίες στηρίχθηκαν σε εργασία του κ. Εμμανουήλ Στυλιανάκη και  οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του κ. Γεωργίου Μπόντα.Το siatistanews.gr τους ευχαριστεί  για την παραχώρηση αυτή.

 

 

siatistanews.gr